Criteriile pentru alegerea plitelor incoporabile sunt:
1. Plite incorporabile din inox pe gaz:
-primul criteriu este legat de aprinderea electrica recomanbail la "o singura mana" adica direct pe buton. Cele care au buton separat pentru aprindere, numite "la doua maini" sunt de evitat deoarece au un numar limitat de aprinderi pe arzator, in genearal 1000/arpinderi dupa care este necesara inlocuirea aprinzatorului piezo, inlocuire care determina costuri in general apropiate de 200 de lei;
-al doilea criteriu este dat de calitatea inoxului, calitate ce se poate vedea din modul in care acesta a fost polisat, din grosimea tablei de otel inox din care aceasta a fost realizata. Pe piata exista spre exemplu la Whirlpool, gama cu un inox premium, realizat de o companie care se ocupa doar cu inoxuri de inalta calitate, gama care se numeste ixelium. Acesta este in acest moment cel mai bun inox de pe piata si ridica costul in general cu 30-40% fata de o plita realizata dintr-un inox de linie;
-al treilea criteriu este dat de gratare, acestea pot fi din otel emailat sau fonta. Fonta este preferata otelului emailat, insa si calitatea fontei difera si ea. Cu cat aceasta este mai poroasa cu atat, cantitatea de carbon din compozitie este mai mica si prin urmare gratarul este mai casant. Casarea se poate intampla atunci cand gratarul sufera un soc mecanic, spre exemplu este scapat de utilizator, dar si la diferenta mari de temperatura, spre exemplu utilizatorul scapa apa rece pe fonta incinsa. Atentie astfel de eveniment scoate din garantie produsul.
-al patrulea criteriu este dat de prezenta arzatorului WOK, arzator cu o putere calorica in general mai mare de la doua pana la trei ori fata de un arzator mare.
Pentru recomandari privind pachete complete de cuptor incorporabil, plita incorporabila si hota incorporabila din gama producatorului german Bosch, accesati sectiunea blogului Seturi electrocasnice incorporabile BOSCH.
Pentru recomandari privind pachete complete de cuptor incorporabil, plita incorporabila si hota incorporabila din gama producatorului german Bosch, accesati sectiunea blogului Seturi electrocasnice incorporabile BOSCH.
-al cincilea criteriu este dat de amplasarea butoanelor in raport cu arzatoarele; sunt situatii in care acestea pur si simplu se deformeaza din pricina distantei prea mici. Este recomandabil ca butoanele sa fie in apropierea arzatorelor mici, cele cu putere calorica mai mica.
Desi toate arata aproximativ la fel si sunt confundate toate cu sticla, ele au proprietati diferite in ceea ce priveste uzura mecanica. Cel mai rezistent material este schott ceran-ul, materialul vitro ceramic care se foloseste in general la plitele electrice. Existe si exceptii si acest material este folosit si la plitele pe gaz. Quartul este al doilea tip de material si este folosit doar de BOSCH, Siemens si Miele. Sticla este cel mai des intalnit pe piata si de aceea este mai ieftin.
Mai trebuie tinut cont la acest tip de plite de geometria gratarelor si de prinderea lor pe suprafata plitei, intrucat aceste doua caracterisitici sunt cele mai mari provocari pentru producatori.
Criteriile urmatoare sunt aceleasi ca la plitele din inox.
3. Plitele electrice cu zonele de incalzire pe halogen
Pe piata sunt intalnite ca plite electrice si se diferentiaza prin nume de cele pe inductie, desi si plitele pe inductie au acelasi tip de alimentare:
-primul criteriu este dat de geometria zonelor de incalzire, este recomandabil sa existe si o zona de incalzire cu geometrie variabila, in general apare ca forma de oval;
-al doilea criteriu este dat de puterea nominala pe zona de incalzire cea mai mare, este bine sa existe doua sau chiar trei subzone concentrice (se diferentiaza prin prezenta a doua sau trei cercuri concentrice pe aceeasi zona de incalzire)
-al treilea criteriu este dat de prezenta sau nu a timmer-ului, util si recomandabil in cazul unor astfel de plite;
-ultimul criteriu este dat de potentiatorul de putere, sunt de evitat cele cu + si - si sunt recomandate cele slide, cu un risc mai mic de defectare.
4. Plitele electrice pe inductie
Este recomandabil ca acestea sa aiba
-zona variabila cat mai mare;
-timmer electronic;
-potentiator slide control;
De mentionat, ca si plus fata de plita electrica, economia de energie electrica cu pana la 40%, iar ca minus faptul ca utilizatorul are nevoie de vase speciale care sa poata transmite fluxul electromagnetic si faptul ca acest tip de incalzere altereaza proprietatile alimentelor si nu este neaparat cel mai sanatos.
Sursa Incorporabile Premium - "Criterii alegere plita incorporabila"
Sursa Incorporabile Premium - "Criterii alegere plita incorporabila"
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu